mércores, xullo 09, 2014

XXIV Festa do Polbo en Mugardos

Se algo destaca na cociña mugardesa é a calidade, variedade e riqueza dos produtos de mar, cociñados de forma familiar, artesanal e pausada, que ten como resultado pratos deliciosos.

De feito, a gastronomía é unha dos principais encantos para os turistas que aquí se achegan. A frota pesqueira da zona, dedicada dende tempo inmemoriable á pesca da sardiña para salgadura e á captura do polbo, entre outros, mantén esta tradición e segue proporcionando gran variedade de peixes, crustáceos e moluscos que constitúe o polo de atracción de xentes de dentro e fóra da bisbarra ao longo de todo o ano.

Pero se hai un protagonista absoluto na gastronomía de Mugardos, este é o polbo. Ocupación tradicional dos mugardeses, tal e como se reflicte no cantar popular "os da Graña son cintores; os da Redonda canteiros; os de Cervás labradores e os de Mugardos, pulperos," a captura deste molusco foi a dedicación case exclusiva durante décadas, xa que, xunto co do Grove, na Illa de Arousa, era o máis solicitado nas feiras do interior.
93
Mugardos ademais é coñecido na cociña galega e internacional por idear un prato propio, o polbo á mugardesa, de sinxela elaboración: se maza o polbo, ponse en auga a ferver (preferiblemente de mar), e cando esta chega ao punto de ebulición, asústase" o molusco introducciéndolo tres veces na pota, suxeitándoo pola cabeza, para que quede máis tenro.

Nunha tixola faise o refrito de aceite, cebola e pemento doce. Engádense as
talladas de polbo e acompáñase con "cachelos" (patacas cocidas con monda).

A Festa do polbo de Mugardos
102


Esta festa coincide coas Festas do Carmen celebrándose o Venres, Sábado e Domingo da semana do 16 de Xullo no porto de Mugardos.

A festa do produto máis típico de Mugardos celébrase no Cantón de Cora durante todo o día no que a xente pode degustar o polbo á mugardesa ademais de divertirse coas charangas.

O marisco
O marisqueo a pé practícase nestas terras en especial polas mulleres, e en zonas convenientemente protexidas e cun fondo de area e limo que reúne as condicións idóneas para o seu cultivo, como é o caso das enseadas da Redonda e da Barca, entre outras.

104

O marisco é un dos praceres imprescindibles que hai que experimentar en Mugardos. As augas da ría son o caldo de cultivo perfecto para a cría de moitas especies, pero unha delas reina en todas: a ameixa, aquí con denominación de orixe "ameixa ría" (ameixa da ría), moi cotizada e recoñecida pola súa calidade e exquisito sabor, xa sexa da variedade "fina" ou "babosa", aínda que tamén o berberecho ten un sabor peculiar.
Esta ría xenerosa, incriblemente fértil, produce prezados tesouros que podemos degustar en caldeirada, á mariñeira, á galega, ao forno, na súa tinta, á prancha, ao vapor... non importa de que xeito, o seu sabor traerá ao noso padal un anaco de mar en toda a súa plenitude e grandeza.

A Festa do Polbo de Mugardos foi declarada Festa de Interese Turístico pola Xunta de Galicia.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Podes deixar aquí o teu comentario:

Reportaxe fotográfico "O Día da muller embarazada" Grupo de Teatro Aficionado "Teruca Bouza".

A nosa Biblioteca

Contacto

Nome

Correo electrónico *

Mensaxe *